Noves espècies a l'Aiguamoll

- Un Mosquiter de doble ratlla (Phylloscopus inornatus)
La matinada del 29-10-2012, en Jordi Comellas va fotografiar un mosquiter que posteriorment va ser identificar com a Mosquiter de doble ratlla (Phylloscopus inornatus). Es tracta d'una espècie força rara en bona part d'Europa, ja que habita al continent asiàtic. Les poblacions més properes es troben a la zona dels Urals, i probablement són les que, amb més facilitat, arriben a les nostres terres.

L'ocell es va observar diàriament fins el dia 07-11. Es mostrava força confiat, en un conjunt d'àlbers (Populus alba) que hi ha prop de l'aguait. Diversos observadors (més de 20) van venir a veure aquesta espècie tant especial.
© Josep Bujons
© Xavier Burgos


- Noves espècies a l'aiguamoll, primavera 2012
Durant aquesta migració prenupcial de l'any 2012 s'han detectat fins a 3 espècies noves per a l'Aiguamoll de la Bòbila, les quals no es tenia constància de cap observació fins al moment, segurament per falta de prospecció.
  • La primera va ser un Boscaler pintat gros (Locustella naevia), observat i fotografiat el 13/04/2012 per Xavier Burgos. Es tracta d'un migrador transaharià d'aparició regular però no molt abundant a Catalunya. A l'interior és una espècie força escassa, i aquesta és l'única cita de l'any 2012 i es tracta de la tercera cita coneguda a la comarca del Bages

  • L'Hortolà (Emberiza hortulana) va ser detectat el dia 25/04/2012 en un camp d'alfals del costat de l'Aiguamoll per Marc Illa i posteriorment observat per Joan Manubens i Bernat Ferrer. Es tractava d'un exemplar mascle. Es tracta d'un migrador transaharià, que, tot i estar citat al Bages com a nidificant en zones concretes, mai s'havia observat per aquesta zona del Pla de Bages, com a individu migrant.
  • El Trobat (Anthus campestris) va ser detectat al mateix camp d'alfals de l'Hortolà el dia 01/05/2012 per Marc Illa, Joan Pujol, Miquel Batriu, Bernat Ferrer i Joan Manubens. Tot i que és present com a nidificant en algunes zones del Bages, no es coneixia cap observació en aquesta zona del Pla de Bages, com a individu migrant.

- Xixella (Columba oenas), primera citació a l'Aiguamoll
El matí del 29 de febrer de 2012 es va detectar una Xixella (Columba oenas) associada a uns tudons (Columba palumbus), aturats en uns cables al costat mateix de l'Aiguamoll.

Es tracta de la primera citació de l'espècie a l'espai, i una de les poques de la comarca, on és una espècie molt localitzada i en regressió (podeu trobar més informació a ocellsbages.blogspot.com). Probablement l'individu hagi hivernat per la plana, amb algun dels grans grups de tudons que s'han anat observant durant l'hivern (a l'aiguamoll es van detectar fins a 163 Tudons C.palumbus el 18/12/2011).


- Pinsà mec (Fringilla montifringilla); primera i segona observació a l'Aiguamoll
El 05 de febrer del 2012, coincidint amb una onada de fred i dues nevades (no molt fortes), va aparèixer 1 exemplar de Pinsà mec (Fringilla montifringilla) dintre un estol de 107 Pinsans comuns (Fringilla coelebs) (Marc Illa). Es continua observant els dues 7 i 8 (Josep Bujons i Sergi Fernández).

L'11 i el 12/02 apareix un segon exemplar als camps propers. Es tracta d'una femella (Ramon Solà i Climent Solà).

El mascle de Pinsà mec (F.montifringilla).
© Sergi Fernández, 07/02/2012 
- Primeres observacions de Picot garser petit (Dendrocopos minor)
El 16 d'octubre del 2011 es va detectar, per primera vegada, 1 ex. de Picot garser petit (Dendrocopos minor) a l'Aiguamoll de la Bòbila (Marc Illa). No es va tenir cap més notícia d'aquell exemplar els següents dies, probablement es tractés d'un individu en dispersió juvenil o hivernal. El dia 3 de gener el 2012, inesperadament, es ve detectar de nou un exemplar reclamant als pollancres de l'Aiguamoll, que suposava la segona citació de l'espècie, i que es tracta molt probablement d'un individu que hi està hivernant.


- Ànec mandarí (Aix galericulata), 1ra cita a l'espai 
El diumenge 11 de desembre al matí, Jordi Comellas va detectar i fotografiar un exemplar mascle d'Ànec mandarí (Aix galericulata) nedant entre els ànecs collverds (A.platyrhynchos). A la tarda, diversos observadors el van poder relocalitzar: Ramon Solà, Climent Solà, Pep Illa, Marc Illa, Josep Bujons, Berta Codina, Joan Manubens, Bernat Ferrer i Marc Vilarmau).
© Marc Illa

 Es va relocalitzar el dia 21 (Jordi Comellas, Marc Illa), i es va continuar observant fins el 24/12/2011 (Marc Illa, Jordi Comellas, Laura García, Sergi Fernández, Dani Mañas, Eladi Ribes, Josep Ribes). Podria tractar-se d'un dels individus que feia uns hiverns que s'observava pel Berguedà o un dels del Solsonès. (Fotografies de Marc Illa)