Ocells nidificants


- Ocells nidificants 2012 (en construcció)
- L'Ànec collverd (Anas platyrhynchos) és una espècie molt abundant a l'Aiguamoll. De fet, no es té constància de cap dia en que no s'observés cap exemplar. És també un nidificant molt abundant i segur, i els primers pollets apareixen normalment durant els primers dies de maig. Durant la primavera de 2012, però, s'ha detectat una disminució important en el nombre de collverds (especialment de femelles) tal i com és normal, i s'han observat repetides còpules, mentre que no es van detectar pollets fins la segona setmana de juny. Just coincidint amb l'aparició de les primeres pollades, el nombre de collverds ha augmentat fins a tornar a les xifres habituals (50-70 exemplars). És un fet inusual que la reproducció sigui tant tardana i la productivitat tant baixa: en total s'han detectat 2 grups familiars de 8 polls cada un. 

- El Cabusset (Tachybaptus ruficollis), un any més, ha nidificat a l'espai. Ha sigut un any de poca productivitat, en el que en total s'han localitzat 3 parelles; dues que han tirat endavant 1 poll cadascuna durant el maig, i una tercera que ha tingut 4 polls a la primera setmana de juliol. La baixa productivitat i el fet que hagin sortit més pollets al juny pot anar relacionat amb el cas dels collverds?

- La Polla d'aigua (Gallinula chloropus) s'ha reproduït ... (falten dades encara)

- El Balquer (Acrocephalus arundinaceus)

Pel que fa a les Fotges (Fulica atra), l'Aiguamoll acull l'única població nidificant de la comarca, i per això cal prestar-li una especial atenció. Enguany s'han detectat fins a 6 individus, mostrant almenys 2 parelles força clares, amb observacions de còpules i molta territorialitat. No obstant això, encara no s'ha trobat cap niu ni s'han observat pollets, que ja haurien d'haver sortit en el cas d'una nidificació exitosa. Cal remarcar el gran impacte del Visó americà (Mustela vison) sobre aquesta espècie, responsable de la quasi extinció a l'espai els darrers anys per una acusada predació sobre els pollets, especialment durant les primeres setmanes de sortir del niu.


- Caixa-niu per Mallerengues Carboneres
Mascle © Marc Illa 
L'any 2008 es va instal·lar una caixa niu de fusta per a pàrids a l'Aiguamoll, construïda per Marc Illa i Ramon Llobet i penjada pel primer i Joan Manubens.

La caixa ha estat ocupada cada any sense excepció des que es va penjar per Mallerengues carboneres (Parus major), amb dues reproduccions a l'any.

Els primers pollets han nascut, cada any, aproximadament a la primera setmana de maig; i la mitjana d'ous ha sigut de 6 (cada any excepte 2012, amb 7 ous). Els segons polls naixien aproximadament a finals de juny, amb 4 ous cada any excepte el 2010 (5).

Només es coneix 1 baixa d'un poll de la segona cria del 2011, trobat mort al niu. La resta de pollets van ser observats posteriorment com a joves volanders fora del niu.
Jove (2009) © Marc Illa
Pollets crescuts (2010) © Marc Illa     
Jove volander (2011) © Marc Illa
Pollet crescut (2011; segona cria) © Marc Illa
Polls a la caixa (2012) © Marc Illa
Durant el maig de 2012, però, tot i l'èxit amb la posta de 7 ous, es va observar com una femella de Pardal comú (Passer domesticus) mirava repetides vegades pel forat de la caixa, quan ja hi havia pollets a dintre. Sorprenentment, aquesta parella de pardals ha trobat la caixa i hi ha construït el niu a sobre del de mallerengues, i encara més sorprenent és el fet que ho van fer mentre encara hi havia els polls a dintre, és a dir, van construir el niu a sobre dels 7 polls, que finalment es van morir.

Niu de pardal comú (P.domesticus) sobre el de
    mallerengues carboneres (P.major) © Marc Illa      
Durant la segona setmana de juny s'ha detectat un grup familiar amb un mínim de 3 immadurs en una altra zona de l'Aiguamoll. Amb tota probabilitat es tracta de la posta de reposició de la parella de la caixa, que ha trobat un altre espai on nidificar. Esperem que tornin aviat a la caixa!


- La Merla (Turdus merula), nou nidificant a l'Aiguamoll
Durant la jornada d'anellament del dia 01 de maig del 2012 es van capturar les primeres Merles (Turdus merula) amb placa incubatriu (les femelles, principalment, perden les plomes de la zona ventral per a covar els ous). Això és un indicador clar de la cria d'aquesta espècie a l'Aiguamoll, i seria el primer cas que es coneix. No obstant, cal comentar que l'espècie es troba com a nidificant a l'interior del poble, en alguns parcs o jardins determinats, de manera que era previsible que arribés a l'Aiguamoll.

Fins l'any 2011, la Merla era una espècie d'aparició irregular, amb alguns (1-2) individus hivernants i cites puntuals durant el setembre, abril, maig, juny i fins i tot juliol. L'any 2011 ja van passar l'estiu almenys una parella, un mascle i una femella, tot i que no hi ha indicis clars que es reproduïssin. A l'abril s'havia detectat, per primera vegada, un mascle cantant.

La parella de l'estiu del 2011 va quedar-se per l'Aiguamoll, i cap a finals de novembre del mateix any van aparèixer altres individus (potser procedents del poble?), que van augmentar el nombre fins a almenys 4 individus. Durant l'hivern, el nombre màxim que es va detectar van ser 6 exemplars un mateix dia.

Durant la primavera de 2012 les merles es van continuar observant per la zona. Mascles cantant, observacions de femelles... tot apuntava a que es quedarien a criar i així s'ha confirmat.